De prijs van bitcoin heeft een recordhoogte bereikt van bijna $ 20.000, drie jaar nadat de cryptocurrency voor het laatst naar dat niveau was gestegen.

 

Een bitcoin was maandagmiddag $ 19.850,11 (£ 14.880) waard, volgens CoinDesk, een bitcoin-prijsindex. Maandagavond viel de waarde terug tot ongeveer $ 19.223.

 

De vraag naar bitcoin is in november enorm gestegen, waarbij de voorstanders de toegenomen interesse van institutionele beleggers voor het digitale activum aanhaalden, dat pas eind 2008 werd uitgevonden door een nog steeds anonieme ontwikkelaar. Polkadot is het nieuwe soort.

 

De cryptocurrency, die afhankelijk is van een gedecentraliseerd grootboek, een blockchain genaamd, om transacties vast te leggen en te verifiëren, heeft tijdens zijn korte geschiedenis wilde koersschommelingen doorstaan, zelfs als zijn fans erop staan ​​dat het de traditionele financiële wereld zal op zijn kop zetten.

 

 

De laatste keer dat bitcoin de $ 20.000 naderde, in december 2017, crashte het spectaculair, verloor een kwart van zijn waarde op een enkele dag voordat het eind 2018 ruim onder de $ 4.000 daalde. Dat betekende echter nog steeds een dramatische waardestijging ten opzichte van de prijzen gemeten in de honderden dollars in 2016 en slechts centen in 2008.

 

Gedurende 2020 is de waarde van de cryptocurrency met ongeveer 170% gestegen. Maandag steeg het met slechts 6%, maar zijn prijs was sinds vrijdag met $ 2.000 gestegen, wat zijn extreme volatiliteit aantoont.

 

De uitvinding van bitcoin leidde tot een groot aantal navolgers die hoopten zich aan te sluiten bij de financiële wereld, evenals een groot aantal schema’s om snel rijk te worden. Het heeft ook aanzienlijke milieuschade veroorzaakt, met de rekenkracht die wordt gebruikt om nieuwe bitcoins te ‘mijnen’ door steeds ingewikkelder wiskundige puzzels op te lossen die vergelijkbaar zijn met kleine landen.

 

Tyler Winklevoss, een durfkapitalist die samen met zijn tweelingbroer de eerste publiekelijk geïdentificeerde bitcoin-miljardair was, heeft geschreven dat hij gelooft dat een enkele bitcoin uiteindelijk $ 500.000 waard kan zijn omdat deze een steeds grotere rol speelt in het wereldwijde financiële systeem. Maandag tweette Winklevoss: “Voorwaarts en naar boven gaan we naar de maan!” Yearn Finance informatie geeft duidelijkheid.

 

Edward Moya, senior marktanalist bij Oanda, een valutabedrijf, zei: “Bitcoin en alle grote altcoins zijn sterk in opkomst, en het lijkt erop dat het momentum van handel sterker wordt nu massamedia de cryptodekking omarmen.”

 

Joe Biden heeft gewonnen …

… hernieuwde hoop voor de VS en de wereld. Na vier jaar van onrust, verkeerde informatie, manipulatie en verdeeldheid, biedt het resultaat van deze historische presidentsverkiezingen een nieuwe belofte voor democratie en vooruitgang.

 

Het is deze week een pijnlijke wachttijd geweest, met valse beweringen en tot nu toe ongegronde beschuldigingen van onregelmatigheden bij de verkiezingen. Het is nog nooit zo belangrijk geweest voor The Guardian om de feiten met verantwoordelijkheid, integriteit en onafhankelijkheid te rapporteren. We hebben precies dat gedaan en zullen u kwalitatief hoogstaand nieuws en duidelijke, intelligente analyses blijven brengen.

 

Dit is het moment om een ​​vrije pers en de onafhankelijke, waarheidsgetrouwe journalistiek van The Guardian te steunen. Zonder aandeelhouders of miljardair-eigenaar is onze rapportage vrij van politieke of commerciële invloed. We kunnen de machthebbers onderzoeken, uitdagen en blootleggen. We rapporteren zonder angst of gunst.

 

En omdat we vinden dat iedereen toegang tot betrouwbaar nieuws verdient, houden we de Guardian-rapportage open zodat iedereen deze kan lezen, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen.

 

Ons werk is alleen mogelijk dankzij de steun die we krijgen van onze lezers. Als je kunt, steun dan vandaag de Guardian vanaf slechts $ 1. Dank je.